Wednesday, November 14, 2012

Resipi Marie Cheese Cake

Bismillahirahmanirrahiim... Salam 1 Muharram 1434H untuk semua.

Alhamdulillah hari nie, Cik Aj hendak berkongsi satu resipi yang Cik Aj perolehi dari kawan Facebook Cik Aj. Al-maklumla cuti nie kan..kowt2 ada yang tercari-cari nak buat kek yang simple. So Cik Aj cadangkan resipi nie. Mudah sangat. Cubala buat, pasti sedap.


Bahan2:

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat/biasa lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Caranya :

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati <--kalau nk pakai handwisk pun boleh....
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau) jangan gatal2 nk celup lama2...xpasal2 kembang.....jangan salahkan aii yaa...
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..dah jadi serbuk...)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.





Okay done..!! Pasti menjilat jari punyalah... hehe.. Selamat Mencuba semuaaaa..........

No comments:

Post a Comment

Post a Comment